CTPark Amsterdam City: Innovatief Duurzaam Energiesysteem voor Stadslogistiek

In de aanloop naar 2025, waarin uitsluitend elektrisch vervoer toegestaan zal zijn in de binnenstad van Amsterdam, heeft CTP een visionaire stap gezet door het ontwikkelen van het meest duurzame logistieke centrum van Nederland. In samenwerking met Koolen Energy Projects heeft CTP een baanbrekend duurzaamheidsproject opgezet dat niet alleen voldoet aan de nieuwe regelgeving, maar ook een uitstekende zakelijke kans biedt.

Onlangs is CTPark Amsterdam City opgeleverd, een indrukwekkende stadshub met het hoogst mogelijke energielabel A+++++. Het is de grootste duurzame faciliteit van zijn soort in Nederland, strategisch gelegen in de haven van Amsterdam om de stad te voorzien van emissievrije bevoorrading over zowel de weg als het water. Dit baanbrekende project markeert een mijlpaal in duurzame stadslogistiek, waarbij de focus ligt op efficiëntie en milieuvriendelijkheid, terwijl het tevens een winstgevend businessmodel biedt.

Opwekinstallatie

Het zonnedak van CTPark Amsterdam City is een technisch hoogstandje met meer dan 12.000 glas-glas panelen, geoptimaliseerd in een oost/west opstelling om gedurende de hele dag maximale energieopbrengst te garanderen. Met een verwachte jaarlijkse opbrengst van 5 miljoen kWh, genoeg om 1500 huishoudens van stroom te voorzien, biedt dit zonnedak een indrukwekkend voorbeeld van hernieuwbare energie in actie, met een extra verstevigde constructie om extreme wind in het havengebied te weerstaan.

Energieopslagsysteem

Het opslagsysteem van CTPark Amsterdam City, met een capaciteit van 1 MWh, biedt een slimme oplossing voor energieopslag en -beheer. Met een LFP-batterijopslagsysteem van 500 kVA/1 MWh, is het systeem eenvoudig uitbreidbaar en kan het energie opslaan tijdens periodes van lage tarieven om deze vervolgens weer te leveren tijdens piekvraag of wanneer de prijzen hoog zijn.

Laadpunten

Daarnaast beschikt het centrum over een indrukwekkend netwerk van laadpunten, waaronder 12 DC snellaadpunten met een vermogen van 240 kW en 200 AC laadpunten met een vermogen van 22 kW. Deze AC laders zijn ook klaar voor ‘vehicle-to-grid’ (V2G) integratie, waardoor ze energie kunnen terugleveren aan het gebouw of het net wanneer dat nodig is.

Energie Management Systeem

Een op maat gemaakt Energie Management Systeem zorgt voor real-time monitoring van alle energie-assets, met inbegrip van het verdelen van beschikbare energie over de laadpunten voor een optimale loadbalancing. Dit systeem biedt tevens nauwkeurige meting voor facturatie en afrekening van huurders, en omvat diverse administratieve functies, waardoor het een integraal onderdeel vormt van het duurzame energiesysteem van CTPark Amsterdam City.

“Koolen Industries is vanaf het begin onze cruciale partner geweest bij het ontwikkelen van ons innovatieve energiesysteem. Ze leveren niet alleen alle energie-assets, waaronder de zonnepanelen, laadinfrastructuur en batterij, maar hebben ook een op maat gemaakt Energie Management Systeem ontwikkeld dat perfect aansluit bij de behoeften van dit gebouw,” aldus Paul Dijkstra, CFO van CTPark Amsterdam City.

Dit vooruitstrevende project is een lichtend voorbeeld van hoe duurzame energie-innovaties kunnen samenkomen om te voldoen aan milieudoelstellingen, zakelijke kansen te creëren en een duurzame toekomst te verzekeren voor steden over de hele wereld.

Share the Post:

Related Posts

Scroll naar boven